Mi jobbak vagyunk

 2012.09.14. 03:30

"[A Muszlimok ártatlansága című film] bemutatása egy rosszindulatú kampány része, ami a vallások lejáratásával a népek, különösképp az egyiptomi nép megosztását célozza."

-------------

"Elítéljük azokat az állandó próbálkozásokat, amiket félrevezetett személyek a muszlimok vallásos érzelmeinek megsértésére tesznek." 


A fenti közlemények különböző forrásból származnak, de mindkettő a kairói amerikai nagykövetség elleni támadásra adott, hasonlóan hibás reakció. Az elsőt az "Arab Tavasz" óta folyamatos atrocitásoknak kitett kopt keresztények testülete adta ki, deklaráltan a további muszlim támadásoktól félve. A második az Amerikai Nagykövetség közleménye, amit később Clinton külügyminiszter is megerősített: "Az Egyesült Államok helytelenít minden szándékos törekvést mások vallásos hitének lejáratására."

A hiedelem mindkét kijelentés mögött azonos: mi (keresztények, amerikaiak) valamit csinálunk, ami provokálja őket (muszlimokat), és amire ők a büszkeség és méltóság megőrzése miatt érthető módon úgy reagálnak, ahogy tették: zavargásokkal, a nagykövetség megtámadásával, zászlóégetéssel, illetve az immár felszabadított Líbiában többszörös gyilkossággal. Ha mi nem tennénk azt, amit tettünk - folytatódik a narratíva -, akkor békében élhetnénk egymással, hiszen ők csak akkor válnak brutális gyilkossá az iszlám nevében, ha "félrevezetett személyek" azt kiprovokálják. Ha nem provokálunk, akkor láthatjuk, hogy az iszlám a béke vallása. 

A folyamatos fenyegetettségben élő egyiptomi koptok esetében érthető ez a túlélést remélő meghunyászkodás. Az amerikai Külügyminisztérium részéről egyszerre arrogáns rasszizmus és öngyilkos ténytagadás.   
Rasszizmus mégpedig azért, mert a fenti narratíva azt foglalja magába, hogy mi jobbak vagyunk náluk. Ők, mint afféle nemes vademberek, ösztönösen reagálnak arra, amit mi csinálunk. Mi nem csak a magunk tetteiért vagyunk felelősek, hanem az övékéért is - amit mi teszünk, az irányítja őket. Minden felelősség a miénk, mi döntünk háborúról és békéről, zavargásról és egymás mellett élésről, és ha az amerikai nagykövetet meglincselik a szalafisták, egy magasabb szinten azt a gyilkosságot is mi magunk követtük el, a "muszlimok vallásos érzelmeinek megsértése" által.   

Mindezeken túl pedig - a fentiek szerint - jobbak vagyunk azért, mert mi még a gyilkosságra sem reagálunk gyilkossággal. Mi bocsánatkéréssel reagálunk, amiért előidéztük azt, hogy nekik gyilkolniuk kelljen. Mi fegyelmezettek vagyunk és civilizáltak, de tőlük nem várjuk el ugyanezt, mert nem tartjuk őket képesnek rá. Mi felnőttek vagyunk, ők gyermeklelkűek, mi vagyunk az erős gyarmatosítók, ők a leigázott erőtlenek.
És végső soron mi más állna az ő jogos frusztrációjuk mögött, mint az ősbűn, a mi fölényes technológiai-kulturális fejlettségünk, ami a gyarmatosításban nyert kifejezést.

Amikor elítéljük a film készítőit, nem egyszerűen egy filmért kérünk bocsánatot (egyértelmű, hogy nem ez volt a lincselések kiváltó oka), nem is csupán azért, hogy a vallásos érzelmeknél fontosabbá tettük a szólásszabadságot, hanem a világot legyőzni képes erőnk és fejlettségünk miatt. Azért érzünk bűntudatot, mert elhisszük, hogy a világbéke akadálya a mi háborúra való képességünk. És ismét csak: a bűntudat is azt bizonyítja, hogy mennyire jók vagyunk (bár vannak köztünk, akik nem éreznek elég bűntudatot, és nem hajlandóak tagadni a nyugati civilizáció fejlettségét, őket egyszerűen erkölcstelennek bélyegezzük.)

Így lesz a Külügyminisztérium, és vele az amerikai kormány álláspontja öngyilkos ténytagadás. Ahogy Obama fogalmazta meg a narratíva kulcsmondatát egy ENSZ előtt mondott beszédében: "Nem maradhat fenn az a világrend, amely egyetlen nemzetet vagy csoportot emel a többi fölé". És ugyanez a WTC elleni - természetesen a nyugati világ által kiprovokált - támadás kapcsán: "9/11 után a félelem és harag miatt megszegtük az elveinket."

Ismét 9/11 van, az évforduló örömére sorra gyúlnak a tüzek a Közel-Kelet amerikai nagykövetségein, és megöltek (eddig) négy diplomatát. Most Obama az elnök, és ő nem szegte meg azt, amit hirdet: a kiegyenlítést, a nyugati erőfölény szándékos leadását, és az engesztelést a bűntudat által eddig meg nem bénított fölény miatt. Hogy ez mennyire egyezik, vagy mond ellent valójában az elveinknek, arról mérhető módon legközelebb két hónap múlva hoz döntést az amerikai nép...

A bejegyzés trackback címe:

https://peldabeszedek.blog.hu/api/trackback/id/tr314776169

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

milliliteratura · http://milliliteratura.blog.hu/ 2012.09.14. 14:38:45

apám...
arra nem sikerül gondolni, hogy tényleg vannak olyan emberek, akik komolyan gondolják, hogy a másik vallásának/identitásának szándékos megsértése önmagában elítélendő bunkóság? ha én ezt gondolom, jobb vagyok nálad, mert te még nem jutottál el az én szintemre.

Altalena · http://peldabeszedek.blog.hu/ 2012.09.14. 16:02:21

@milliliteratura: Ehhez a kijelentéshez igazolnod kéne, hogy a film sértő szándékból készült, és nem mondjuk az igazság kimondásának vágya vezette az alkotókat, a szólásszabadság keretein bőven belül.
Valamint hogy egy dolog "sértő" mivolta attól függene, hogy a sértődésről beszámoló személy így ítélte meg. Erről a nyelvi csapdáról Montefiore szerzőtársam írt már korábban:
"Attól ugyanis, hogy én azt állítom valakiről (illetve valamely megszólalásról), hogy "gyalázkodik", egyáltalán nem biztos, hogy az illető személy vagy szöveg valóban, valamilyen konszenzuális kritérium szerint gyalázta tárgyát. Lehet, hogy pusztán az általam kívánatosnak tartottól eltérő tartalommal vagy módon közelítette meg azt..."

Amúgy meg ha Clintonné asszony egy épp szeptember 11-én egy rakás RPG-vel lefolytatott támadássorozatot egy film miatti spontán felháborodásnak hinne, miközben azt is tudnia kell, hogy az al-kaidás Zawahiri már a Ramadán alatt szervezkedett (belinkeltem a posztban), az nem vetne jó fényt az intellektusára. Én nem is gondolom, hogy ő ezt hiszi, hanem a film kárhoztatása remekül beleillik abba az Obama által is képviselt önvádló narratívába, amiről írtam.

milliliteratura · http://milliliteratura.blog.hu/ 2012.09.14. 22:55:45

@Altalena: ajjaj, péntek estére fáradt vagyok már ennyi magas labdához.
1) az igazság kimondásához: _minden_ eddig általam látott komment szerint is gagyi és sekélyes a "dokumentumfilm". te vagy az első, aki jószándékú oktatófilmként értelmezi e mesterművet, és gondolom az egész világ van tévedésben, nem te.
2) az angolszász világban azt tekintik sértőnek, amin valaki (mármint az érintett) megsértődik. én kellő mértékben utálom a píszíséget, de azt azért nem merem senkitől elvitatni, hogy azon sértődjék meg, amin csak akar. amennyiben a muszlim világ e filmen megsértődik, akkor én a filmet nem tudom másként értelmezni, mint a muszlimokra sértőnek.
cserébe én nem vagyok sértődős fajta, és igyekszem mindenkivel szóba állni - veled is. hátha találunk közös értelmezést.
3)clintonné természetesen nem gondol semmi olyasmit, amit te feltételezel. ettől függetlenül elítéli a vallási feszültségek szítását, mert az szerinte nem vezet semmi jóra. ezt bátorkodott twittelni is, ha vetsz rá egy pillantást.

ha azt gondolod, hogy ciki "jobbnak" lenni másoknál, akkor te meg ne akarj okosabb lenni másoknál. lehet saját értelmezésed a történtekről, de ne az értelmezéshez igazítsd a történéseket, hanem a történésekhez az értelmezésedet. így lesz jobb egy picit a világ. általad.

Altalena · http://peldabeszedek.blog.hu/ 2012.09.15. 12:55:29

@milliliteratura: Nem állítottam semmit a filmről. Azt mondtam, nem tudhatjuk, mi volt az alkotók szándéka, ezért nincs értelme szándékos sértésről beszélni. Továbbá értelmetlen az a kijelentés, hogy a film azért lenne bántó, mert valakik megbántódtak rajta. Mivel Clintonné közleménye ilyenformán logikátlan értelmetlenség, jó okunk van feltételezni, hogy nem is tényeken alapuló álláspontot közöl, hanem egy narratívát épít.

"az angolszász világban azt tekintik sértőnek, amin valaki (mármint az érintett) megsértődik."
Akkor az angolszász világ egy nyelvi csapda (by Montefiore) fogságában sínylődik, mert úgy tüntetik fel, mintha az adott dolog tulajdonsága lenne a sértő-lejárató vonás, miközben igazából az történik, hogy a megsértődött személy beszámol az érzéseiről.
Természetesen érezheti úgy az illető, hogy most megsértődött, szíve joga, de erre nem az a helyes reakció a részemről, hogy az adott dolgot vagy viselkedést objektíve sértőnek tekintem és változtatok rajta. Mivel a sértés forrása nem feltétlenül az én tetteimben van (ez esetben a filmben), hanem könnyen meglehet, hogy a sértődött ember olyasmivel szembesült, ami ellentmond az ő legbensőbbnek érzett világképének, és ezt éli meg gyalázatos lejáratásnak.
És szintén nem én (illetve a film) vagyok a felelős azért, ha a sértődést érző ember feljogosítva érzi magát arra, hogy felgyújtsa a bengházi konzulátust, és az ott megfulladt nagykövet hulláját végighúzza a város utcáin. Mind a kettőért, a sértődést kiváltó interpretációért, és az azt követő cselekményért is az a felelős, aki megteszi őket.

A mostani esetben meg kiváltképp valószínű, hogy nincs kapcsolatban a sértődés a kiváltó oknak nevezett dologgal, ha hirtelen több ezer ember vonul az utcákra, akik kizárt, hogy mind megnézték a filmet, és a Pápa plakátját tépik le a falakról meg a szudáni német nagykövetséget rohamozzák meg (tegnapi történések), akiknek végképp semmi közük a filmhez. Ilyenkor, én úgy gondolom, nyugodtan kijelenthetjük, hogy itt nem a filmről van szó, hanem egy random ürügyet felhasználva indult be a szokásos "Halál a Nyugatra!" hőzöngés. Egy eleve meglévő attitűd és érzelem talált magának egy triggert.

Az amerikai kormány álláspontja, miszerint ne szolgáltassunk ilyen triggereket (úgymond "ne szítsuk a feszültséget"), tarthatatlan és hibás értelmezése az eseményeknek. Nem szabad a magunk szólásszabadságát, életterét attól tenni függővé, hogy mások miről állítják azt, hogy megsértődtek rajta.
Csak éppen mostanában a nyugati kormányok azt az álláspontot támogatják, hogy mi, bűnös gyarmatosítók tehetünk a harmadik világ nyomoráról, ezért mindent el kell követnünk, hogy kiengeszteljük őket...

milliliteratura · http://milliliteratura.blog.hu/ 2012.09.15. 21:50:57

ugyan nem láttam a filmet, de hitelt adva a kommentároknak: igen jóindulatú vagy. bizonyára, ha olyat találnék mondani, hogy "a holokauszt nem létezett, csak mocskos zsidók terjesztik ezt", akkor te engem vélhetően egy jóhiszemű történésznek képzelnél, aki ismereteit olyan zsidóktól szerzi, akiknek sajnos a megelőző napokban nem volt alkalmuk tisztálkodni. jogodban áll.

clintonné közleményébe olyat próbálsz belemagyarázni, ami nincs benne. a közlemény kerek és logikus, ráadásul igen könnyen értelmezhető. neked ez utóbbi azonban ez nem sikerül, sajnos.

az angolszász világ valóban a píszí kórságában szenved, de ha egy hazug pamfleten a teljes muszlim világ megsértődik, akkor e pamfletet objektíve elfogadhatjuk sértőnek.
ebből ugyanakkor nem következik senki meggyilkolása vagy bárminek a felgyújtása. ez utóbbiak elszigetelt radikális reakciók. (már amennyiben egyáltalán re-akciók, és nem akciók.)

a németek és a pápa ott jönnek képbe, hogy az usa egyben a nyugatot képviseli, a németek meg a pápa ehhez a nyugathoz tartoznak. ez pont olyan, mint ahogy a nyugat szerint iránt arabok lakják, vagy minden muszlim terrorista. leegyszerűsített világkép.

az utolsó bekezdésed egy lázálom. a nyugat semmit nem tesz a kiengesztelésért, sem pedig az önmagán kívüli világ megismeréséért. az önkéntes szólásszabadság ügyében nézd meg hogyan kezeli az iszlámot a nyugati sajtó. szimpla antiszemitizmus.

Altalena · http://peldabeszedek.blog.hu/ 2012.09.16. 14:14:38

@milliliteratura: "ha egy hazug pamfleten a teljes muszlim világ megsértődik, akkor e pamfletet objektíve elfogadhatjuk sértőnek."

És ha egy igaz pamfleten sértődnek? Ha jól értelek, azt nem tartanád sértőnek.
Vagyis ismét oda jutunk, hogy nem a sértődés ténye határozza meg, hogy valami sértő-e, hanem az adott dolognak a reakcióktól független minősége (példánkban az igaz vagy hamis volta).

A gyarmatosító bűnök miatti jóvátétel, kiengesztelés egy (tudtommal) marxista gyökerű balos idea, nem én álmodtam meg. Ha azt szeretnéd vitatni, hogy Európa jóléti államai e balos ideológiai hagyományok képviselői, és hogy Obama ugyanezt a balra tolódást próbálja keresztülvinni az óceán túlpartján, ahhoz kevés lesz annyi, hogy lázálomnak minősítsd.

"igen könnyen értelmezhető. neked ez utóbbi azonban ez nem sikerül, sajnos."

A másik lehetőség, hogy te nem értetted meg, amit értelmezésként írtam a clintoni narratíváról. Javaslom, adjunk pár százaléknyi esélyt annak, hogy esetleg ez a helyzet.

milliliteratura · http://milliliteratura.blog.hu/ 2012.09.16. 14:56:22

@Altalena: amennyiben tényekkel operál egy munka, és ezen tényeket megfelelően kezeli (nem úgy mint te, hogy ha ismerjük clintonné ellenérzéseit a provokatív pamfletekről (A), és bizonyos mögöttes ismereteket (B), akkor az A kijelentését automatikusan B-nek értelmezzük, és belemagyarázunk ezt-azt) akkor mindegy, hogy az sértő-e. e tényállást egyébként minden jogrend ismeri tudtommal, rágalmazás/jó hírnév rontása és hasonlók címén. míg a valós tények állítását egyetlen jogrend sem bünteti. lehet e megkülönböztetésnek ésszerűségét vitatni, szerintem felesleges.

a harmadik bekezdésed a terelés iskolapéldája. tehát ha én (egy adott esetben marxi, fogalmam sincs) egy elemet megkérdőjelezek (pontosabban annak mennyiségét kérdőjelezem meg), akkor a komplett felépítményt elvetem? európa természetesen baloldali gyökerű, bár nem tudom, hogy clintonné melyik európai párt soraiban szerepel.
a terelés másik síkja, hogy az előbb még azt írtad, hogy a nyugat fő vezérlő gondolata, hogy bűnösök vagyunk, most meg obama már csak el akarja ezt terjeszteni. (tehát önmagadat cáfolod.)

nyilván nem értem, mit akarsz belemagyarázni egy egyértelmű nyilatkozatba, ezért álltam le vitázni. és azt már látom, hogy levezetni nem tudod, milyen gondolatmenet útján jutsz el a saját értelmezésedig.

Altalena · http://peldabeszedek.blog.hu/ 2012.09.16. 15:32:22

@milliliteratura: Pedig tényleg nem bonyolult, a külügyminiszter asszony szövege értelmetlen, mert (leírom még egyszer, ezen ne múljék) igazolatlan, hogy a film "szándékos törekvés a lejáratásra", továbbá maga a lejárató vonás sem annak függvénye, hogy azt akárhány ezer muzulmán lejáratónak/sértőnek érzékeli-e (ebben talán most már te is egyetértesz).
Azt persze mondhatja általánosságban, hogy helytelenít minden szándékos lejárató törekvést stb., de itt nem általánosságban beszél, hanem a konkrét filmről és a konkrét helyzetről.

És mivel a Clinton-szöveg ilyen módon értelmetlen, de azért ő mégis elmondta, és megerősítette, és vélhetően értelmesnek gondolja, ezért érdemes elgondolkozni azon, hogy milyen keretben (narratívában) számít ez helyénvaló gondolatnak. Hát például abban, hogy nekünk bocsánatot kell kérnünk tőlük, mert mi vagyunk a felelősek az ő sérelmeikért (függetlenül a fentiektől, miszerint ténylegesen nem mi vagyunk felelősek). Összevetve Obama idézett ENSZ-béli szövegével (Amerika vezető szerepének tagadása), meg általában a négyéves ténykedésével megállapítható, hogy ez a bocsánatkérő, engesztelő, ugyanakkor paternalista narratíva jellemző az amerikai kormányra.

Szerintem ez egy elég pofás levezetés, de ha van ötleted arra, hogy Clintonné lükeségei milyen más keretbe illenek bele, szívesen olvasom. Sajnos arról nem tudtál meggyőzni, hogy a szöveg értelmetlenségét értelemnek lássam.

A másik ellenvetésedről: úgy emlékszem, végig a nyugati kormányokról (és nem népekről) írtam, mint ennek a felfogásnak a terjesztőiről, akik közé odatartozik Obama is. A poszt utolsó sora pont arról szól, hogy novemberben kiderül, mennyire azonosul többek közt ezzel a felfogással az amerikai választópolgár.

milliliteratura · http://milliliteratura.blog.hu/ 2012.09.16. 16:00:11

@Altalena: az a problémám, hogy leírod az elején,
1)szerinted (vs mindenki más) nem sértő a film
2) szerinted (vs mindenki más) ez nem törekvés az iszlám lejáratására (olyannyira az egyébként, hogy németországban a nácik akarják levetíteni, gondolkozz el, jelent-e ez valamit)
3) clintonné világosan megfogalmazza, hogy általánosságban (amit te erre a konkrét esetre fordítasz) elítéli a provokatív cselekedeteket (amit te konkrét filmnek fordítasz).

majd miután tökéletesen szembemégy a közösség értelmezésével és clintonné szavaival (gyakorlatilag az ellentettjét adva a szájába annak mint amit mondott), elkezded gyártani a teóriáidat. ezzel persze nincsen baj, véleményszabadság van, és sok jó dolog születik abból, hogy egyesek másként látnak dolgokat mint a közösség.

a másik ellenvetéshez: a nép szó háromszor szerepel a posztban, egyszer pedig itt az utolsó kommentedben. én nem használtam (azaz de, most :).

a továbbiakban befejezem a vitázást, a válasz jogát megkapod, el fogom olvasni, de amíg nem a tényekből építkezel, addig nem látom értelmét a beszélgetés folytatásának.

sok sikert a bloghoz

ml

Altalena · http://peldabeszedek.blog.hu/ 2012.09.16. 16:09:18

@milliliteratura: Köszönöm a vitát és a jókívánságot :) Viszont kívánom a Te blogodhoz is.
süti beállítások módosítása